In verband met de energieprijzen is ons aanbod de komende tijd helaas zeer beperkt.
Varen krul

Zet eens een varen in huis!

De varenfamilie

De varenfamilie bestaat uit bijzonder veel verschillende soorten varens. Deze oeroude planten hebben zich over de hele wereld verspreid. De enorme diversiteit aan soorten en geslachten maakt dat ze zowel in extreem koude als in extreem warme gebieden te vinden zijn. Ook groeien ze zowel bij droogte als op vochtige plekken en heel soms groeien ze zelfs op het water. De mogelijkheden zijn dan ook nagenoeg eindeloos.

De bekendste varen is de Nephrolepis. Hij oogt mooi op een laag tafeltje of op een kast, maar is ook erg decoratief als hangplant. De Nephrolepis is een van de oudste planten op aarde, en wordt vaak aangetroffen als fossiel.

De veelzijdigheid van varens

De bladeren van de meeste varens rollen zich af vanuit een krul. Het blad varieert van lichtgroen, zilvergrijs, diep donkergroen, roodachtig tot bruin of zelfs brons. Ook de bladvormen verschillen. Denk maar aan het gesloten blad van de Asplenium of de diep ingesneden soorten als de Nephrolepis- of Adianthumsoorten. Zelfs de hardheid van de bladeren varieert. Zeer veelzijdig dus!

Maar er zijn nog meer mooie varens voor in huis, zoals de hertshoornvaren (Platycerium Veitchi) die zijn oorsprong vindt in Australië. Door de speciale bladeren gedijt de plant dan ook prima bij een lage luchtvochtigheid. Of wat dacht je van de Hemionitis Arifolia, ook de hartjesvaren genoemd. Dit olijke plantje doet het prima in menig badkamer.

Varens in huis

Zet verschillende soorten nog kleine varens bij elkaar en je hebt al snel de aanblik van een botanische en kleurrijke verzameling waarin van alles te bekijken is, zonder dat groen het hele interieur overheerst. Een varen is echter ook een ideale plant om op te hangen, zo hebben de bladeren alle ruimte.

De varens die je kent uit de woonkamer groeien in het wild vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Een varen doet het dan ook prima op een vochtige plek in huis zoals de badkamer of keuken. Zet ze op een lichte plek, maar niet in de directe zon. Een temperatuur vanaf 15 C° is perfect voor varens. De plant geeft zelf ook veel vocht af, wat klachten als hoofdpijn en een droge huid kan verminderen. De varen staat ook bekend om de luchtzuiverende kwaliteiten. Super gezond dus, zo’n een varen in huis!

PlantenTante’s tip

Geef een varen geen water in het hart van de plant, maar giet in het schoteltje. Wacht een uur en giet het overtollige water dan weg; je varen heeft dan genoeg gedronken. Voeg minstens eens per maand een dopje vloeibare voeding voor groene kamerplanten toe aan het gietwater.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
DutchEnglishGerman