In verband met de energieprijzen is ons aanbod de komende tijd helaas zeer beperkt.

Verzorging Pannenkoekplant

Een Pannenkoekenplant in een pot heeft regelmatig extra voeding nodig om goed te kunnen groeien. Dit is vooral belangrijk tijdens de lente en zomer. Dan zit de plant in de groeifase en gebruikt extra veel voedingsstoffen. Omdat een plant in een pot niet diep de grond in kan moeten we hem helpen en voeding toedienen.

Luchtvochtigheid

De Pannekoekplant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Dit is zelfs noodzakelijk om hem mooi en gezond te houden. Helaas is de luchtvochtigheid in huis vaak veel te laag voor deze plant. Dat zorgt voor bruine randen aan de bladeren en minder mooie groei.

De luchtvochtigheid verhogen kan op meerdere manieren. Het makkelijkste is om de bladeren te besproeien met een plantenspuit. Zorg dat alle bladeren nat zijn en doe dit meerdere keren per week. Als de kachel aanstaat kun je er een bakje water op zetten. Dit water verdampt door de warmte en hiermee verhoog je plaatselijk de luchtvochtigheid.

Pannenkoekenplant water geven

Hoevaak geef je de plant water? Dat is en blijft een van de moeilijkste dingen bij het verzorgen van kamerplanten. Zo ook voor de Pannenkoekplant. Ook al doen zijn bladeren het misschien vermoeden, omdat ze iets dikker zijn, het is echt geen vetplant.

Deze plant geeft dan ook de voorkeur aan een licht vochtige grond. Een te natte grond en een te droge grond is niet goed. Hoe krijg je dat voor elkaar? Steek je vinger in de aarde. Als het bovenste gedeelde van de aarde is uitgedroogd, dan geef je opnieuw een scheutje water. Is de bovenste laag nog nat? Wacht dan nog even.

In de praktijk moet blijken hoe vaak dit is. Sowieso gebruikt de plant in de lente en zomer een stuk meer water dan in de herfst en winter. Iedere plant is anders. Je moet hem leren kennen en komt er vanzelf achter wat de beste frequentie is.

Standplaats en licht

Deze plant houdt van licht, maar pas op met direct zonlicht. In de ochtend is dat prima, maar zeker in de middag is de directe zon te heet voor deze plant. Daardoor kan bladverbranding ontstaan. Let er bij de keuze voor een standplaats ook op dat de plant niet op de tocht staat.

Naarmate je Pannekoekenplant ouder wordt zul je merken dat deze naar het licht toe groeit. Dit zie je aan de stam: deze buigt langzaam naar de kant van het raam. Ook ontstaan er aan de kant met het meeste licht de meeste bladeren. Voor eventjes is dit niet erg, maar na verloop van tijd kan de plant scheef gaan groeien. Draai daarom jouw plant iedere week een kwartslag. Zo groeit ie mooi recht en heb je een mooie verdeling van de bladeren.

Temperatuur en potgrond

De normale kamertemperatuur is prima voor deze plant. Er zijn een paar zaken om rekening mee te houden. Al is het onwaarschijnlijk in huis, maar laat de temperatuur nooit onder de 10 graden zakken. Dat vind de plant niet fijn.

Als de verwarming aanstaat kan het voor deze plant juist weer te warm worden. Houd daar rekening mee.

Potgrond

De Pannenkoekenplant is zeer makkelijk als het aankomt op de potgrond. Iedere normale potgrond is prima. Veel belangrijker is de keuze voor een pot. Deze moet altijd een drainage gat in de bodem hebben. Zo kan overtollig water wegstromen en blijft de plant niet te lang met de wortels in de drassige grond staan. Om dit proces te verbeteren kun je een laag hydrokorrels op de bodem neerleggen voordat je de aarde er bovenop legt.

Een Pannenkoekenplant groeit vrij snel. Als je hem mooi groot wilt laten groeien is het zaak om hem regelmatig te verhuizen naar een grotere pot. Iedere twee jaar verpotten is dan het beste om te doen.

Daarbij is het wel belangrijk dat de plant ook daadwerkelijk de ruimte heeft om verder te groeien. De nieuwe pot mag dan ook wel een kwart groter zijn dan de vorige.

Verpotten van planten doe je het liefste in de lente. Dan begint de Pannenkoekenplant aan de groeifase en heeft deze veel energie. Zo kan de plant het beste herstellen van de verhuizing.

Doe het verpotten voorzichtig! Zeker een grotere Pannenkoekplant kan vrij breekbaar zijn. Het blad is groot en breken makkelijk af. 

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
DutchEnglishGerman