In verband met de energieprijzen is ons aanbod de komende tijd helaas zeer beperkt.
Hemionitis arifolia Hartjesvaren

Hoe moet je planten verpotten?

Planten in leven houden is één ding, maar precies weten wanneer (en nog belangrijker hoe) een plant moet worden verpot, vereist de nodige kennis en weetjes. Je hebt niet per se groene vingers nodig om je zuurverdiende kamerplanten binnenshuis goed te verpotten, natuurlijk heb je wel het juiste tuingereedschap nodig:

Een scherpe en schone (snoei) schaar, verse luchtige potgrond, een pot die een stukje groter is dan de oude pot en eventueel een onderliggend laken of iets dergelijks voor als je binnenshuis gaat verpotten.

Als wortels zichtbaar worden bij het drainagegat aan de onderkant van het potje, of zelfs boven je potgrond uit gaan komen, is het echt tijd om je plat te verpotten. De plant heeft simpelweg meer ruimte nodig! Als de verhouding grond en wortels niet meer in balans is of de grond is uitgedroogd is, zal het water meteen uit je pot lopen. Ook dan is het een goed idee om je plantje te voorzien van een grotere pot en verse grond.

Een nieuwe pot met verse luchtige potgrond

De nieuwe pot moet een paar centimeter groter zijn dan de oude, maar neem ook niet een te grote pot om te veel en daarmee vaak te natte grond en wortelrot te voorkomen. Neem altijd een pot met een gat in de bodem, zodat overtollig water weg kan lopen. Ook kun je je plantje via dit gat laten ‘drinken’ uit een bakje of schoteltje met water. Zet het potje met gat in een sierpot. Een plant zonder drainage is veel vatbaarder voor wortelrot en gaat vaak dood door een overschot aan water

Nadat je de juiste pot gevonden hebt, vul je de pot voor een derde vol met verse potgrond. Het kan soms lastig zijn om de plant uit het oude potje te halen. Voorzichtig krijpen in de kunstof pot kan de wortels wat losser maken. Knip eventueel met een oude schaar het potje voorzichtig stuk. Snij met behulp van een scherpe schaar of snoeischaar alle dode, papperige, verkleurde of te lange wortels weg. Zorg ervoor dat je een schone schaar gebruikt om schimmels minder kans te geven. Eigenlijk zou na elke knip je schaar schoongemaakt moeten worden.

De juiste plek voor je plant

Plaats vervolgens de plant in het midden van de nieuwe pot en zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit een stukje onder de bovenkant wordt geplaatst. Druk je grond niet te stevig aan, je wilt de mix luchtig houden. Het is handig als je buitenpot iets groter is dan je binnenpot. Watergeven gaat dan een stuk eenvoudiger, want feitelijk gezien. Je plant deed het op de oude standplaats natuurlijk geweldig, maar het kan zijn dat je grotere pot daar nu niet meer goed past. Zoek dan een nieuwe plek uit voor je plant die ongeveer dezelfde eigenschappen qua licht en luchtvochtigheid heeft als de oude plek.

Geef tenslotte je plant een lekker waterbeurt, dat wil zeggen, totdat het water vrijelijk uit de bodem van de pot stroomt. Laat de plant daarna ‘rusten’, zodat al het water uit je nieuwe pot kan lopen en plaats de pot vervolgens, als hij uitgelekt is, in zijn nieuwe buitenpot. Sproei de plant nog even met een plantenspuit of vernevelaar.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
DutchEnglishGerman