In verband met de energieprijzen is ons aanbod de komende tijd helaas zeer beperkt.
monstera deliciosaalbo variegata

Een variegated plant (Variegata), wat betekent dat?

Monstera Variegata

Nu de Monstera Variegata zo populair is onder de planteninfluencers, vergeten veel mensen dat er van veel meer soorten planten ‘Variegated’ versies zijn. Wat dacht je van de bijzondere Alocasia Silver Dragon Variegata of de Alocasia Polly Variegata met zijn bijna paarse gloed?

Variegata staat eigenlijk voor variatie. Een meestal bonte verschijning van gekleurde zones op bladeren en stengels. Hierdoor heeft een normalitere groene plant bijvoorbeeld opeens twee of zelfs meerdere kleuren. De verkleuringen zijn er in alle vormen en maten. Als vlek, cirkel of een subtiele rand. Zelfs hele bladeren kunnen in een andere kleur verschijnen.

Oorzaken van plant variatie

Heb je je ooit afgevraagd wat de oorzaak is van variatie in je kamerplanten, waarom variatie verandert of terugkeert, of waarom sommige bonte planten waanzinnig zeldzaam en duur zijn?

Meestal zit de afwijking letterlijk in het DNA van de plant. Als zodanig is de patroonvorming overerfbaar, dus stekken en zaden van een plant zullen dezelfde schakering hebben als de ouder. Dit type variatie is ook stabiel – het zal geen willekeurige variaties hebben van het ene blad naar het andere. Soms vervalt een plantje echter terug in zijn oude patroon. Zo kan een Philodendron Birkin, die voortkomt uit een rode Philodendron, opeens toch een half of geheel rood blad produceren.

Zeldzame afwijkingen in planten

Variatie komt zelden van nature voor. De meeste planten die je in tuincentra en kwekerijen met variaties ziet, zijn geselecteerd vanwege hun uniekheid en schoonheid. Dit komt omdat variatie niet erg nuttig is voor een plant in het wild, omdat een gebrek aan bepaalde stoffen betekent dat ze minder energie heeft (en planten hebben energie nodig om kooldioxide en water om te zetten in glucose). Dat is de reden waarom bonte plantenverwanten vaak iets langzamer groeien dan de volledig groene versies.

Ongelooflijke prijzen

De populariteit zorgt er inmiddels voor dat plantjes soms voor wel honderden Euro’s van hand tot hand gaan. Bij ons kun je er regelmatig een paar kopen voor een fractie van die prijs. Kweek ze iets op en wie weet heb jij ook goud in handen, al is het natuurlijk ook heel leuk om er zelf van te genieten!

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
DutchEnglishGerman